Sztárvendég: Falusi Mariann

Budapest Klezmer Band

A Zsidó Művészeti Napok  keretében  a Budapest Klezmer Band várhatóan újra emlékezetes  koncertet ad, amelyben a hagyományos klezmer zene, a humort sem nélkülöző odesszai kocsmadalok mellett Jávori Ferenc  Fegya legújabb szerzeményei, köztük  a készülő  Farmerkirály című musical néhány dala is felcsendül. 

A koncerten a népszerű és kitűnő énekesnő, Falusi Mariann lesz a vendég, aki nem először lép föl a Budapest Klezmer Banddel,  és visszatérő vendége a Zsidó Művészeti Napoknak is. Közös koncertjeik minden alkalommal fergeteges sikert aratnak, igazi zenei csemege és művészeti kuriózum a közönség számára. 

„Hihetetlen érzelmek vannak a klezmer muzsikában, ... mert ott, ha sírás van, akkor nagyon, ha jókedv van, akkor nagyon. Tehát mi is intenzívek vagyunk a színpadon, de ugyanakkor fegyelmezettek, és erre Fegya mindig odafigyel. De boldogan játszik mindenki.” (Falusi Mariann)

 

 

 

A zenekar: 

 

JÁVORI FERENC "FEGYA" - ALAPÍTÓ, AZ EGYÜTTES VEZETŐJE, ZENESZERZŐ, HANGSZERELŐ, ZONGORA, ÉNEK

BARBINEK GÁBOR  - harsona

GAZDA BENCE -  hegedű, ének

KOHÁN ISTVÁN  -  klarinét 

MÁTHÉ LÁSZLÓ  -  nagybőgő

NAGY ANNA  -  harmonika

VÉGH BALÁZS -  dob, ütőhangszerek

 

Budapest Klezmer Band

 

Az 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Koncertjeiken életre kel az egykor virágzó Közép-Kelet-Európa-i zsidó zenei kultúra. Zenei átiratokat és saját műveket játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, Jávori Ferenc Fegya komponál. 

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, de felléptek a Madách Színházban, a Veszprémi Pannon Várszínházban a „Hegedűs a háztetőn” című musicalben, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés” című produkcióban, ahol élőben adták elő Jávori Ferenc szerzeményét. Ezzel a produkcióval Hollandiában, az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban, Londonban, Szlovákiában, Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott az együttes a Győri társulattal,  mindenhol óriási sikerrel. 

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözetét is, a "crossover"-t.  A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérésére  Jávori Ferenc  megírta a "Klezmer Szvit" című művet, amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és az óta számos fesztiválon, és neves koncertteremben adtak elő.   

Számos szakmai díj mellett JÁVORI FERENC "FEGYA" zeneszerzőt,  előadó-, és  érdemes művészt,  a Budapest Klezmer Band  zenekarvezetőjét a   klezmer nemzetközi népszerűsítéséért , valamint  művészi tevékenységéért KOSSUTH Díjjal tüntették ki,  zenekara pedig  "Magyar Zeneművészet" kategóriában Príma díjat kapott. A  Közönség Príma Primissima  díját a Budapest Klezmer Band 2015-ben nyerte el.    

 

Falusi Mariann

 

Falusi Mariann a Zeneművészeti Főiskola elvégzése után, 1983-ban jelentkezett a Ki mit tud?-ra, amelyet jazzénekes kategóriában megnyert. 1983 és 1985 között a Stúdium Dixieland szólóénekese volt. 1985–1988 között a Vígszínház színésze lett. Játszott Szegeden, Diósgyőrben és Szolnokon, valamint több filmszerep is köthető a nevéhez (Laura, Eldorádó, Angyalbőrben, Ámbár tanár úr). 

 

1988 óta, Lang Györgyivel együtt, a Pa-Dö-Dő együttes tagja. Ugyanettől az évtől kezdve szabadúszó színművész. 2007-ben a Csillag születik című tehetségkutató műsor, majd 2012-ben a Megasztár zsűritagja volt, a  Klubrádióban pedig  az Ötös című műsort vezeti heti rendszerességgel. De a legfontosabb, hogy folyamatosan koncertezik szólóban is, a jazz és a pop műfaj megkerülhetetlen művésze. Kimagasló előadóművészetét Artisjus-díjjal ismerte el a zenei szakma. 

 

 

 

 

Hol van a Budapest Kongresszusi Központ?

Programjaink 9-én

  • 1

Programok a Budapest Kongresszusi Központ-ban

  • 1

Információ: Zsimü jegyiroda, 1072 Budapest, Akácfa u. 47.

Telefon: 344 5409 - E-mail: info@zsidomuveszetinapok.hu

 

A Zsidó Művészeti Napok szervezője:

Kultúr Produkciós Iroda Nonprofit Kft.

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Hírlevél feliratkozás

* indicates required
 
 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk