57 ember • Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László zenés pódium estje

greCSÓKOLlár

A dalszerző, frontember (Kistehén) és az író mindig megújuló közös estjén előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. Mindez változó repertoárral, új és régi közös dalokban,  valamint ez alkalommal a Zsidó Művészeti Napok tematikájába  illeszkedő novellákban, köztük Grecsó Krisztián, az „57 ember” című írásában. Régi történetek, szerelmek és elválások, adomák és legendák.    

 

A zenés kalandozás különlegessége, hogy Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik.

 

GRECSÓ KRISZTIÁN 

 

Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron, ma Budapesten él, az Élet és Irodalom munkatársa. 

A csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett, a békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskolán végzett, mint tanító, de sohasem tanított. A József Attila Tudományegyetem magyar szakát 2001-ben fejezte be. Öt évig élt Békéscsabán, a Bárka folyóirat szerkesztője volt. Később  a Nők Lapja vezető szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöki posztját látta el, és 2009-től vezeti az Élet és Irodalom próza és esszé rovatát. 

Isten hozott című regénye (Magvető, 2004) 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénül és 2013-ban törökül is megjelent. 2005-ben a Magvető gondozta a Pletykaanyu című novelláskötete második kiadását (2001-ben ezzel a kötettel robbant be Grecsó a kortárs prózába). 2008-ban jelent meg Tánciskola című regénye, ami azóta csehül is olvasható. 

Első drámáját, a Cigányokat (2010) Máté Gábor rendezésében hat évig játszotta a budapesti Katona József Színház. A Mellettem elférsz című regénye a tizenegyedik kiadásnál tart, több mint huszonötezer példány talált belőle gazdára. A könyv alapján készült színdarabot a bécsi Theater Brett mutatta be 2014 tavaszán, itthon a Rózsavölgyi Szalonban látható. A Megyek utánad című regényét 2014-ben publikálta, a munka azóta törökül és oroszul is olvasható. A Jelmezbál – egy családregény mozaikjai 2016 áprilisától kapható. 2016 őszén mutatta be a Vígszínház az általa színpadra írt Molnár klasszikust, A Pál utcai fiúkat (zene Dés-Geszti), melyet zajos sikerrel játszanak. 

Díjai:  Gérecz Attila-díj (1996), Móricz Zsigmond ösztöndíj (1999), Örkény István ösztöndíj (2002), Faludy-díj (2002),  Bródy Sándor-díj (2002),  Déry Tibor-díj (2004), József Attila-díj (2006),  Márciusi Ifjak Díj (2008),  AEGON Művészeti Díj (2012),  Szabad Sajtó Díj (2015)

            

 

KOLLÁR-KLEMENCZ LÁSZLÓ

 

Kollár- Klemencz László 1991-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát tájrendező szakon. Ugyanebben az évben tagja lett az Andersen zenekarnak, amely az akkori korszak egyik legígéretesebb zenekarának számított. Két lemezük jelent meg, Európában és Amerikában egyaránt koncerteztek. Az áttörés mégsem jött el és ez szép lassan felemésztette a zenekart. Az énekes, David Bornstein 1994-es visszatérése Amerikába, majd nem sokkal későbbi halála a zenekar végét jelentette. 

Ezekután Kollár-Klemencz László sokáig nem foglalkozott zenéléssel és 1999 -ig a Varga Stúdióban dolgozott, mint forgatókönyvíró, rendező, animátor, gyártásvezető, rövidfilmek zeneszerzője, grafikai tervező és látványtervező. 

1999-ben saját filmstúdiót alapított Igor Lazinnal, MyFilm néven. Rövidfilmeket, reklámokat, animációkat gyártottak. Rendezett klipet többek közt a Kispál és a Borznak és a Budapest Bárnak. 

2002-ben tért vissza a zenéhez. Ekkor énekelte fel a Kistehén dalt, amelyhez Igor Lazin rajzolt egy figurát és az akkori Sziget Fesztivál híres alakja lett. A nagy sikerre való tekintettel felkérték, hogy készítsen egy egész albumot. Ez még abban az évben megjelent, Zene a nyulaknak címmel. Ezután a zenekar több albumot is megjelentetett, Kistehén Tánczenekar névvel. 2010-ben az alap Kistehén Tánczenekar feloszlott. A távozó tagok új zenekart alapítottak, Kollár-Klemencz  László pedig új zenészekkel folytatta, Kistehén néven. 

A Kistehén mellett aktív tagja a 2007-ben alapított Budapest Bár zenekarnak is. A Kistehén több amerikai és európai turnét tudhat a háta mögött. Több lemezük Amerikában is megjelent, angol - magyar kevert módon. 

A zenélés és a filmezés mellett Kollár-Klemencz László novellákat is ír. A 2008-as amerikai Kistehén turné után megjelent egy könyve, mely a turné során írt naplóbejegyzéseit tartalmazta. Többnyire rendszeresen publikál a litera irodalmi oldalon. A Rájátszás aktív résztvevője.

 

Költők és énekesek összefogása ez a produkció. A zenészek verseket zenésítenek meg, a költők szövegeket írnak a zenészeknek. 

 

 

 

 

 

Hol van a Budapest Jazz Club?

Programjaink 9-én

  • 1

Programok a Budapest Jazz Club-ban

  • 1

Információ: Zsimü jegyiroda, 1072 Budapest, Akácfa u. 47.

Telefon: 344 5409 - E-mail: info@zsidomuveszetinapok.hu

 

A Zsidó Művészeti Napok szervezője:

Kultúr Produkciós Iroda Nonprofit Kft.

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Hírlevél feliratkozás

* indicates required
 
 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk