Elnémított hangok

Tilos a swing!

 

Közreműködik: Ensemble Voix Etouffées  (Franciaország)

Vezényel: Amaury du Closel (Franciaország)

 

Az ünnepelt francia karmester, Amaury du Closel által megálmodott project, a ‘Forum Voix Etouffées’ (Elnémított hangok), már másod ízben szerepel Budapesten, ezen belül is  a Zsidó Művészeti Napokon.  A project 2008 óta járja Európa különböző országait, az Európai Unio Programjának ‘Europe for Citizens’ részeként, több mint 12 országban voltak hallhatóak a különböző műfajú, és stílusú koncertek.  

 

A project hiánypótló, hiszen nem csak bepillantást enged a nácizmus által, 1933-1945-ig elnémított zeneszerzők munkásságába, hanem e sötét korszak következményeit vizsgálja, ritkán műsorra tűzött zeneműveken keresztül.

 

A fekete amerikai jazz a német területeken a szövetséges csapatokkal együtt jelent meg, az 1918-as vereséget követően. A Ruhr-vidék megszállását, a szenegáli gyalogosok jelenlétét, a növekvő amerikai befolyást, és az első világháború végétől a jazz zenekarok jelenlétét a német klubokban, a német kultúra elleni támadásként és a romlás tüneteként (Pfitzner) értelmezték azok, akik nem adták fel a német Harmadik Birodalom kifejlődésének eszméjét.

 

A fiatal zeneszerzők számára azonban a jazz lehetőséget jelentett  a zene nyelvének megújítására. Kapcsolatban álltak az akkori idők legmodernebb irányzataival, így Stefan Wolpe és Erwin Schulhoff November Csoportjával, és azzal az elismeréssel, amelyet az első Jazz osztály indítása jelentett a Frankfurti Hoch Konzervatóriumban, amellyel Seiber Mátyást bízták meg. Ennek megtestesült példája volt Ernst Krenek Jonny spielt auf című jazz-operája, amely erőteljesen rasszista reakciókat váltott ki a konzervatívokból és a nemzeti szocialistákból, akik Berlinben és Bécsben is tiltakoztak e mű ellen. 

 

1930-ban a kultúráért felelős helyi náci miniszter, Wihelm Frick betiltotta a jazzt, és 1933 után a nyilvános helyeken kötelező volt kiírni a falakra a „Tilos a swing” („Swing verboten”) feliratot. 

 

Fedezzük fel ezen a koncerten a két világháború közötti időszakban behozott frissességet az európai zenébe, az Ensemble Voix Etouffées’  - Elnémított Hangok Együttes segítségével.

 Az esten elhangzó művek:

 

 

Matyas Seiber:  Deux Jazzolettes, 

 

Erwin Schulhoff: Suite dansante en jazz

 

Karl Amadeus Hartmann: Tanzsuite

 

Kurt Weill: Alabama Song

 

Stefan Wolpe: Blues, Marsch no1, Tango für Irma, Rag Caprice

 

 

 

 

Hol van a Budapest Music Center?

Programjaink 8-án

  • 1

Programok a Budapest Music Center-ben

  • 1

Információ: Zsimü jegyiroda, 1072 Budapest, Akácfa u. 47.

Telefon: 344 5409 - E-mail: info@zsidomuveszetinapok.hu

 

A Zsidó Művészeti Napok szervezője:

Kultúr Produkciós Iroda Nonprofit Kft.

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Hírlevél feliratkozás

* indicates required
 
 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk