Alföldi – Náray – Udvaros 

Shalom Mr. Berlin!

Irving Berlin élete és zenei pályája

 

Szereplők: 

 

Alföldi Róbert színművész

Náray Erika színész-énekes

Udvaros Dorottya színművész

 

Zenei vezető: Berdisz Tamás 

 

Az orosz származású amerikai zeneszerző és szövegíró Irving Berlin (1888–1989), olyan zenékkel, dalokkal látta el az amerikai zenei kultúrát, amelyek révén a legnagyobbak között tartják számon. 

Több mint 1500 dal, több tucat musical és filmzene kötődik a nevéhez, amelyeket olyan neves művészek énekeltek, mint  Fred Astaire, Al Jolson, Judy Garland, Bing Crosby, Ella Fitzgerald, Marilyn Monroe és még sokan mások. 

 

A magyar közönség előtt a neve talán nem annyira ismert, mint például  a Gershwin testvéreké, pedig slágerei, mint  a White Christmas, God bless America, Cheek to cheek… itthon is közismertek. 

 

A művész Izrael Izidor Balin néven született fehérorosz-zsidó családban Szibériában, majd az orosz pogromok elől 1893-ban az Egyesült Államokba emigrált szüleivel együtt. Édesapját korán elveszítette, így szinte gyerekként lett a család fenntartója. Ekkor kezdett dalokat írni a nélkül, hogy ismerte volna a kottát. Csak leült a zongorához, és ontotta a dallamokat, amelyek világslágerekké váltak, és tették őt Amerika ünnepelt szerzőjévé. 

 

A Zsidó Művészeti Napokon a nagyszerű szerző és dalíró életét és pályafutását mutatja be Náray Erika, Udvaros Dorottya, és Alföldi Róbert, akik nagy örömmel készülnek a közös munkára. 

 

„Udvaros Dorottyával már régóta készülünk egy közös zenés produkcióra és nagy örömmel tölt el bennünket, hogy ennek pont a Zsidó Művészeti Napok ad teret. Mindenképpen szerettünk volna egy férfi vendéget, és szinte azonnal mind a ketten Alföldi Róbertre gondoltunk, akihez komoly szálak fűznek bennünket. Volt már színházi partnerünk, rendezőnk, Dorkának igazgatója, de koncerten még nem énekeltünk vele közösen soha. A dolog pikantériája, hogy most ő maga lesz Irving Berlin, aki nem csak a zenéjén keresztül mesél az életéről a nézőknek.” (Náray Erika) 

 

Berlin muzsikájához a jazz igen közel áll, így kézenfekvő, hogy egy olyan zenekar működjön közre az esten, akik ebből a műfajból érkeztek. Így Berdisz Tamás vezetésével Berlin legnagyobb slágerei a lehető legautentikusabban szólalnak majd meg. 

 

 

 

 

Hol van az Uránia Nemzeti Filmszínház?

Programok az Uránia Nemzeti Filmszínház-ban

  • 1

Információ: Zsimü jegyiroda, 1072 Budapest, Akácfa u. 47.

Telefon: 344 5409 - E-mail: info@zsidomuveszetinapok.hu

 

A Zsidó Művészeti Napok szervezője:

Kultúr Produkciós Iroda Nonprofit Kft.

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Hírlevél feliratkozás

* indicates required
 
 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk